فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و برنامه ریزی شهری
سال یکم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسدالله راشدی، شیرین عبیدی، امین فرجی* صفحات 127-137

    گردشگری، یکی از ارکان مهم اقتصادی در بسیاری از شهرهاست که نقش عمده‏ ای در ایجاد درآمدهای پایدار، اشتغال، حفاظت از زیرساخت‏ ها و افزایش کیفیت خدمات عمومی شهری ایفا می‏کند. از این‏ رو، موجب تحرک اقتصاد شهری و حرکت صحیح آن در مسیر توسعه پایدار می‏شود. روش تحقیق مقاله از انواع تحقیقات موردی است که بر اساس هدف در دسته‏ بندی تحقیقات کاربردی قرار می‏گیرد. تحقیقات کاربردی به واقع در صدد به کارگیری نتایج تحقیقات بر اساس اهداف مشخص هستند. مقاله حاضر در عین حال بر اساس نوع در زمره تحقیقات موردی است که به بررسی موضوع در سطح شهرداری تهران پرداخته است. مدیریت شهری تهران با برنامه‏ ریزی صحیح و کشف فرصت‏ های پنهان بخش گردشگری می‏تواند درآمدهای پایدار خود را افزایش دهد و منابع درآمدی نوینی برای شهرداری تهران فراهم کند. در یک جمع بندی نهایی می‏توان گفت که درآمدهای حاصل از گردشگری به دلایل زیر در زمره درآمدهای پایدار قرار می‏گیرند. درآمدهای حاصل از گردشگری منجر به افزایش درآمدهای مالیاتی می‏شود. از سوی دیگر، دومین منبع درآمدی پایدار شهرداری‏ تهران درآمد حاصل از دریافت بهای خدمات ارایه شده (خدمات حمل‏ونقل، حق پارک، ورودیه به مراکز تفریحی و سرگرمی و...) است. آشکار است که با افزایش تعداد گردشگران، علاوه بر شهروندان شهر تهران، دریافت هزینه بابت استفاده از این خدمات چند برابر خواهد شد. اقتصاد گردشگری یک فعالیت پویا و چندوجهی است که نه‏ تنها مولد درآمد است، بلکه به‏ علت ضریب تکاثری درآمدی و اشتغال گردشگری منجر به توسعه سایر بخش‏ ها در اشتغال و درآمد نیز خواهد شد.

    کلیدواژگان: اثرات اقتصادی، درآمد پایدار، شهرداری، شهر تهران، گردشگری
  • علی کاشمری*، محمدابراهیم رییسی، الهام رحمتی صفحات 138-155
    طی سال های اخیر در کشورهای در حال توسعه، اتخاذ سیاست های مربوط به حمایت از باغات، به منظور حمایت از محیط زیست، از اولویت برنامه ریزی مدیران شهری قلمداد می شود. رشد سریع شهرنشینی و به دنبال آن افزایش مشکلات زیست محیطی اهمیت مفاهیمی چون کیفیت زندگی را بیشتر نمایان نموده است. در این میان، فضاهای سبز شهری به ویژه باغات دارای ویژگی هایی است که آنها را به فضاهای مناسبی برای ارتقای کیفیت زندگی انسان تبدیل می کند. به همین منظور و در راستای صیانت از باغات شهر تهران، بر اساس مصوبه ابلاغی شورای اسلامی شهر تهران به شماره 7165/2309/160 مورخ 03/04/1396 در خصوص "ساماندهی، صیانت و حفاظت از باغات و اراضی مشجر شهر تهران" ضوابطی در قالب یک لایحه پیشنهادی با عنوان "بازنگری و اصلاح دستورالعمل ماده 14 قانون زمین شهری" جهت تصویب به شورای عالی شهرسازی و معماری پیشنهاد شده است. بر این اساس تحقیق حاضر با استفاده از روش PESTEL ابتدا محیط کلان کاربری ها را ارزیابی و سپس با روش تحلیل هزینه-فایده به بررسی توجیه مالی کاربری های مجاز به استقرار در باغات منطقه یک شهر تهران و مقایسه آنها با طرح احداث ساختمان پرداخته است. نتایج نشان می دهد که کسب و کارهای منتخب بر اساس محیط کلان کسب و کار شامل باغ تالار، سرای سالمندان، مجتمع نمایش و فرهنگ و مرکز ورزش و تندرستی هستند. بر اساس نتایج به دست آمده، اگرچه طرح احداث بنا دارای توجیه مالی مناسبی است ولی طرح های سرای سالمندان، باغ تالار و مرکز ورزش و تندرستی و مجتمع نمایش و فرهنگ در شرایطی قرار دارند که با استفاده از مشوق هایی از توجیه پذیری مالی بهتری نیز برخوردار خواهند شد و قابلیت رقابت با کاربری های احداث ساختمان را پیدا خواهندکرد.
    کلیدواژگان: باغ ها، روشPESTEL، شورای شهر تهران، محیط زیست، هزینه-فایده
  • مریم پروین، حسین یوسفی*، کیانوش چوبینه، مهدی شریف رضویان صفحات 156-163
    افزایش جمعیت و پیشرفت تکنولوژی و به دنبال آن افزایش تقاضای انرژی و کاهش منابع فسیلی و آلودگی ناشی از آن سبب حرکت به سمت استفاده از انرژی های تجدید پذیر تمیز گردیده است. در میان انرژی های تجدید پذیر، استفاده از انرژی خورشیدی و قرار دادن پنل های خورشیدی بر روی سقف در ساختمان ها بسیار رایج است. استفاده از این انرژی در ایران به دلیل پتانسیل بالای تابش خورشیدی، علاوه بر کاهش استفاده از سوخت های فسیلی و کاهش قابل ملاحظه ی هزینه های برق مصرفی میزان قابل توجهی از دی اکسید کربن هوا را کاهش می دهد. این امر در شهر هایی مانند تهران که معضل الودگی هوا را دارند بسیار حایز اهمیت است. در این مطالعه به بررسی اقتصادی، فنی و زیست محیطی نصب صفحات خورشیدی بر روی پشت بام مرکز نوآوری شهرداری تهران پرداخته می شود. که توسط برنامه PVsyst شبیه سازی می شود. نتایج شبیه سازی، سیستم 10 کیلو واتی را پیشنهاد می کند که به ترتیب از نظر هزینه و مساحت در دسترس برای اجرای این طرح مقرون به صرفه و قابل اجرا است. در سیستم پیشنهادی نسبت عملکرد 0.861 و میزان تولید سالانه 19.3 مگاوات ساعت می باشد. با اجرای این طرح انتشار سالانه 14.8 تن دی اکسید کربن کاهش می یابد. نتایج تحلیل های اقتصادی نشان میدهد که در صورت فروش تضمینی برق با قیمت 1040 تومان و مالیات بر درامد فروش سالیانه 30 درصد نیروگاه نصب شده از سال چهارم به سوددهی می رسد.
    کلیدواژگان: سیستم خورشیدی، اقتصاد، بازگشت سرمایه، محیط زیست
  • علیرضا صابرمنش*، نیما توسلی، امیرحسین صابرمنش صفحات 164-177

    اقدام از سوی شهرداری برای رونق ساخت وساز مسکن در عمل هم برای جبران اثرات اقتصادی حاکم بر رکود ساخت و کمک به جامعه سازندگان حرفه ای و هم برای تامین مسکن قابل استطاعت برای گروه های خاص، قابل توجیه است. اگرچه، ایجاد انگیزش های اقتصادی و اداری، کمک شایانی به این امر کرده و نیاز به دخالت شهرداری را به حداقل می رساند، اما برخی سازوکارهای پشتیبان، قادر به تحریک و رونق بخشی به بازار مسکن است. در این مقاله، که بر اساس گزارشی که برای معاونت معماری و شهرسازی تهیه شده، تدوین گردیده است، دوازده راهکار ارایه می شود و راهکار دوم که همانا پیشنهاد راه اندازی باشگاه سازندگان است کمی به تفصیل توضیح داده می شود و در نهایت، فرآیند اجرای آن نیز معرفی می گردد. نرخ تورم، افزایش قیمت مسکن، رواج مسکن با کیفیت پایین، طولانی بودن روند اداری فرآیند صدور پروانه، و ضرورت توجه به اقشار خاص، در تدوین این مقاله اثرگذار بوده و این پیشنهادها، با هدف گسترش ظرفیت های تعامل بین شهرداری (معاونت معماری و شهرسازی) و سازندگان حرفه ای، ارتقابخشی به کیفیت ساخت و ساز، و تلاش برای برقراری سازوکارهای قانون مند بین شهرداری، سازندگان و مردم شهری (رابطه بین عرضه و تقاضا و قانون) ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: باشگاه سازندگان، معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران، بازار مسکن
  • سمانه عابدی*، نسرین افتخاریان صفحات 178-187

    این پژوهش به ارزیابی پتانسیل اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی دریاچه دوقلو(سیاه گاو) در توسعه اکوتوریسم شهرستان آبدانان می پردازد. در این راستا با بهره گیری از تکنیک SWOT نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای دریاچه دوقلو با استفاده از روش پیمایشی در قالب تکمیل پرسشنامه و مصاحبه در سال 1398 مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری مطالعه حاضر را گردشگران و کارشناسان حوزه گردشگری این منطقه، تشکیل داده اند. بر اساس نتایج ارزیابی نظر کارشناسان و گردشگران، مجموع امتیاز موزون برای نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصت ها به ترتیب 40/4، 29/4، 45/4 و 59/4 تعیین شده است. بنابراین نتایج دریاچه دوقلو از نظر عوامل درونی در مجموع دارای قوت است و فرصت های محیطی بر تهدیدها غلبه دارند. لذا راهبرد تهاجمی (SO) برای کمک به توسعه ی اکوتوریسم دریاچه مناسب است. براین اساس لازم است با استفاده از نقاط قوت حداکثر استفاده از فرصت های محیطی دریاچه صورت گیرد. علاوه بر آن نتایج اولویت بندی موانع توسعه اکوتوریسم بیانگر آن است که از نظر هر دو گروه کارشناسان وگردشگران، مناسب نبودن شبکه حمل و نقل، نامناسب بودن امکانات بهداشتی و استراحتگاه در نزدیکی دریاچه، ضعف مدیریت و عدم هماهنگی سازمان های مرتبط با گردشگری و فقدان زیرساخت مناسب و تسهیلات رفاهی، بیشترین اثر منفی را بر توسعه ی اکوتوریسم منطقه داشته است.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، راهبرد تهاجمی(SO)، گردشگری شهری و توسعه پایدار
  • رضا بیات*، محمدصادق حسنوند، رجبعلی درودی صفحات 188-197

    اصلی ترین خسارت آلودگی هوا، اثرات منفی آن بر سلامت انسان و خصوصا مرگ و میر منتسب می باشد. در این مقاله با استفاده از آخرین روابط میزان مواجهه با PM2.5 و تغییر مرگ و میر منتسب به آن، سعی در برآورد خسارات آلودگی هوای شهر تهران شده است. رویکردهای مختلفی برای محاسبه هزینه های آلودگی هوا و همچنین ارزش گذاری مرگ های منتسب به آلودگی هوا وجود دارد و هر کدام از این رویکردها دارای نقاط قوت و ضعف می باشد. در این مطالعه که در ادامه ی مطالعات قبلی نویسندگان مقاله جهت تعیین غلظت ها و تعداد مرگ و میر ناشی از آلودگی هوای تهران ارایه میشود، با توصیف سه روش متفاوت ارزش زندگی آماری (VSL)، ارزش یک سال زندگی (VOLY) و روش دیه اسلامی، خسارات ناشی از آلودگی هوای تهران بر سلامت شهروندان، برای سال های 1396 و 1397 برآورد شده است. بر اساس سناریوی کاهش میانگین سالیانه PM2.5 و رسیدن به غلظت حداقل µg/m3 2.4، تعداد 7377 مرگ زودرس در بزرگ سالان در سال 1396 را می توان به آلودگی هوای PM2.5 تهران نسبت داد. این برآورد برای سال 1397 برابر است با 6418. همچنین ارزش زندگی آماری (VSL) برای ایران برابر 381,212 دلار به دست آمد. با استفاده از رویکرد VSL، برآورد می شود که سطوح آلودگی PM2.5 تهران در سال های 1396 و 1397، خسارت 3.1 و 2.7 میلیارد دلار در سال را نسبت به پایین ترین سطح آلودگی ایجاد کرده است. این براورد بر اساس روش VOLY برابر 0.736 و 0.644 میلیارد دلار و اساس روش دیه اسلامی 0.609 و 0.504 میلیارد دلار برآورد شد.

    کلیدواژگان: اثرات آلودگی هوا، تهران، هزینه مرگ ذرات معلق
|
  • Asadolah Rashedi, Shirin Abidi, Amin Faraji * Pages 127-137

    Tourism is one of the most important economic pillars in many cities, which plays a major role in creating sustainable incomes, employment, protection of infrastructure and increasing the quality of urban public services. Therefore, it causes the mobilization of the urban economy and its correct movement in the direction of sustainable development. Research Method The article is a type of case study that is categorized as applied research based on the purpose. Applied research actually seeks to apply research results based on specific objectives. At the same time, this article, based on the type, is among the case studies that have examined the issue at the level of Tehran Municipality. Tehran city management with proper planning and discovering hidden opportunities in the tourism sector can increase its sustainable revenues and provide new sources of revenue for the municipality of Tehran. In a final conclusion, it can be said that tourism revenues are among the stable revenues for the following reasons. Revenues from tourism lead to an increase in tax revenues. On the other hand, the second source of sustainable income of Tehran Municipality is the income from receiving the price of services provided (transportation services, parking fee, entrance to entertainment centers, etc.). It is obvious that with the increase in the number of tourists, in addition to the citizens of Tehran, the cost of using these services will increase many times over.

    Keywords: Tourism, Economic impacts, Sustainable Income, municipality, Tehran
  • Ali Kashmari *, Mohammadebrahim Raeisi, Elham Rahmati Pages 138-155
    In recent years, in developing countries, adopting policies to protect orchards and protect the environment is considered a priority for urban managers. The rapid growth of urbanization and the consequent increase in environmental problems have further highlighted the importance of concepts such as quality of life. Meanwhile, urban green spaces, especially gardens, have features that make them suitable for improving the quality of human life. For this purpose and in order to protect the orchards of Tehran, according to the notification of the Islamic Council of Tehran No. 7165/2309/160 dated 04/03/2017 regarding the "Organization, protection and protection of gardens and lands of the city of Tehran" in the form of rules A proposed bill entitled "Revision and Revision of the Guidelines of Article 14 of the Urban Land Law" has been proposed to the Supreme Council of Urban Planning and Architecture for approval. Based on this, the present study, using the PESTEL method, first evaluates the macro environment of the applications and then uses the cost-benefit analysis method to examine the financial justification of the authorized users to be established in the orchards of Tehran and compare them with the construction plan. The result shows that the selected businesses based on the macro-business environment include the Garden Restaurant, the Retirement Home, the Cultural and Exhibition Complex, and the Sports and Health Center. According to the results, although the construction of the Building has a good financial justification, but the plan of the Retirement Home, Garden Restaurant and Sports and Health Center and Cultural and Exhibition Complex are in a beneficial situation with some motivations.
    Keywords: Cost-Benefit, PESTEL Method, Orchards, Environment, Islamic City Council of Tehran
  • Maryam Parvin, Hossein Yousefi *, Kianoush Choubineh, Mehdi Sharif Razavian Pages 156-163
    Increasing consumption of fossil fuels due to increasing population and consequent air pollution has drawn attention toward clean renewable energy alternatives. Among renewables, solar energy is potentially considered as the main clean energy source for buildings. In Iran climate with abundant available solar energy throughout the year, harnessing this source could potentially reduce significant levels of fossil fuels and their resultant air pollution in advance. The electricity cost could also be lowered in this approach. In this paper, technical, economical, and environmental aspects of installing photovoltaic system in Tehran municipality innovation centre and technology park are investigated. The modelling is conducted via PVsyst software. A 10 kW photovoltaic system is acquired to have the most efficient capacity regarding the available space and economic viability. The acquired performance ratio and annual electricity generation of the proposed system are 0.861 and 19.3 MWh, respectively. By installing this system, an annual value of 14.8 Ton of CO2 is prevented from emission. Finally, the economic analysis showed that by assuming guaranteed electricity selling price of 1040 Toman/kWh as well as income tax of 30%, the power plant returns its capital investment in 4 operational years.
    Keywords: Solar System, Economic viability, return on investment, Environment
  • Alireza Sabermanesh *, Nima Tavasoli, AmirHossein Sabermanesh Pages 164-177

    The action taken by the municipality to boost housing construction can be justified in practice both to offset the economic effects of the recession and to help the professional construction community, as well as to provide affordable housing for certain groups. Although creating economic and administrative incentives can help and minimize the need for municipal intervention, some support mechanisms are able to stimulate and boost the housing market. In this article, which is based on a report prepared for the Deputy Minister of Architecture and Urban Planning, twelve solutions are presented, and the second solution, which is the proposal to set up a builders' club, is explained in detail, and finally, the implementation process is introduced. Turns. Inflation rate, rising housing prices, the prevalence of low-quality housing, the length of the administrative process of the licensing process, and the need to pay attention to certain groups, have been influential in compiling this article. And professional builders, improvements to the quality of construction, and efforts to establish legal mechanisms between the municipality, builders and urban people (the relationship between supply and demand and the law) are presented.

    Keywords: Builders Club, Deputy of Urban Planning, Architecture of Tehran Municipality, Housing Bazaar
  • Samaneh Abedi *, Nasrin Eftekharyan Pages 178-187

    This research evaluates the economic, social, and environmental potential of the twin lake (black cow) in the development of ecotourism in the city Abdanan. In this regard, using the swot technique, the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the Twin Lake, a survey method has been used to complete the questionnaire and interview. The statistical population of this study is the experts of the field of tourism and tourists in this region. The results showed that according to the experts' opinion, the total score was 4.40 for strengths and weaknesses and 4.45 for threats and opportunities. Also, according to the tourists' opinion, the total points awarded for the strengths and weaknesses of 4.29 and for the opportunities and threats are 4.59. Therefore, the twin lake is generally strong in terms of internal factors and, according to the results of environmental opportunities, overcome the threats. Therefore, aggressive strategy (SO) is suitable for contributing to the development of ecotourism of the lake. In other words, the use of environmental opportunities should be done using the lake's strengths. In this questionnaire, barriers to the development of ecotourism have been prioritized. For both groups, four options are not suitable for the transportation network. The lack of adequate health facilities and recreation facilities near the lake, lack of coordination of tourism organizations and the lack of proper infrastructure and welfare facilities have the most negative effects on ecotourism development.

    Keywords: Ecotourism, Offensive Strategy, urban tourism, sustainable development
  • Reza Bayat *, MohammadSadegh Hassanvand, Rajabali Daroudi Pages 188-197

    The main cost of air pollution is its negative effects on human health, especially mortality. In this paper, using the latest PM2.5 exposure functions and the attributed mortality, as well as collecting all the required data (spatial and temporal population distribution and pollution concentration distribution), the cost of air pollution in Tehran have been estimated. There are several approaches to calculating the costs of air pollution as well as valuing the deaths associated with air pollution, In this study, which is a continuation of previous studies of the authors to determine the concentrations and number of deaths attributed to air pollution in Tehran, describing three different methods of Value of a Statistical Life (VSL), Value of a Life Year (VOLY) and Islamic Diya, The health damages caused by air pollution in Tehran on citizens have been estimated for 1396 and 1397. Based on the scenario of decreasing the annual average of PM2.5 and reaching the minimum concentration of 2.4 µg/m3, 7377 (95% CI: 6126-8581) premature deaths in adults in 1396 can be attributed to PM2.5 air pollution in Tehran. This estimate for 1397 is equal to 6418 (95% CI: 5918-6753). Using the VSL approach, it is estimated that the levels of PM2.5 pollution in Tehran in 1396 and 1397, caused damages of 3.1 and 2.7 billion dollars per year, respectively. This estimate was calculated based on the VOLY method equal to 0.736 and 0.644 billion dollars and based on the Islamic Diya method at 0.609 and 0.504 billion dollars, respectively.

    Keywords: cost of air pollution, Tehran, cost of death, PM2.5